Barcelona 11 Octubre-3 Febrer, Exposición Kosmos Panikkar del Palau Robert de Barcelona

barcellonaEl Palau Robert presenta l’exposició “Kosmos Panikkar” per difondre i debatre entre la ciutadania, amb un discurs pedagògic i creatiu, l’obra excepcional i poc coneguda d’un filòsof que ha aprofundit en temes com la interculturalitat, el diàleg interreligiós i l’espiritualitat.

Aquesta és una de les activitats programades amb motiu de l’Any Panikkar, la commemoració del centenari del naixement del filòsof que han impulsat la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, amb Ignasi Moreta com a comissari. Xavier Serra Narciso i el mateix Ignasi Moreta comissarien també l’exposició, organitzada per la Institució de les Lletres Catalanes i el Palau Robert, que es pot visitar de l’11 d’octubre al 3 de febrer.

Panikkar és, al costat de Ramon Llull, una de les figures més rellevants que ha donat el pensament català al món. Les reflexions de Panikkar sobre el diàleg intercultural i interreligiós contribueixen de manera decisiva a l’entesa i la comprensió entre persones que pertanyen a cosmovisions diferents, motiu pel qual afavorir la lectura de Panikkar és també afavorir la cohesió social.

L’acte inaugural tindrà lloc el dimecres 10 d’octubre, a les 19.30 hores, al Jardí. Hi intervindran el director general de Difusió, Jordi del Río; el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Joan-Elies Adell, i els dos comissaris.

Àmbits

Un dels llibres fonamentals de Panikkar és La realitat cosmoteàndrica. En aquest llibre, Panikkar diu que la realitat té tres dimensions: la còsmica (naturalesa), la humana (ésser humà) i la divina (Déu). Cap d’aquestes dimensions és superior a l’altra, i en cada fragment de realitat és possible trobar-hi les tres dimensions.

L’exposició s’articula en aquests tres àmbits: Kosmos, Anthropos i Theos, és a dir, la dimensió còsmica, la humana i la divina. Cal destacar que el tercer àmbit acull una sala de meditació en la qual el visitant que ho desitgi pot descalçar-se i seure a terra en silenci.

El 2 de novembre, dia del naixement de Panikkar, es posa a la venda el llibre-catàleg de l’exposició “El món de Raimon Panikkar: una mirada integradora”, que es podrà adquirir a l’Oficina de Turisme i a les llibreries. La publicació es presentarà durant el mes de novembre al Palau Robert.

Coincidint amb l’exposició, el Palau Robert i l’associació Casa de l’Ésser organitzen el cicle de conferències “Viure el pensament de Raimon Panikkar” el 23 d’octubre, 13 i 27 de novembre i 11 de desembre, de les 19 a les 21 hores, a la Sala d’Actes de les Cotxeres.

http://palaurobert.gencat.cat/ca/detall/noticia/ExpoPanikkar